Kako izabrati savršeno ogledalo za kupatilo

posted in: Blog | 0

Kada se misli na dekor i funkciju jednog kupatila centralna „figura“ pripada njenom visočanstvu ogledalu. Svaki segment kupatila koje važi za prostor opuštanja je veoma bitan, ali odabir pravog ogledala može da napravi ogromnu razliku u odnosu na ostatak kupatilske opreme. Ono je prva stvar koju ugledamo kada otvorimo vrata i iako ponekad deluje da samo posmatramo svoj odraz u njemu značajnu razliku pravi i dizajn u kome se ogledamo. Veoma je važno obratiti pažnju na gomilu sitnih detalja kada je odabir ogledala u pitanju, a mi ćemo se pozabaviti onima koje će vam najviše pomoći da odabarete baš ono pravo.

Veličina ogledala naspram veličine kupatila

Kada govorimo o veličini ogledala tu se najviše misli na proporcije. Ukoliko imate lavabo koji je znatno veći, ogledalo će izgledati dosta sitno i neće se uskladiti. To nije sve na šta treba obratiti pažnju kada birate veličinu ogledala, gledajte da li ćete u neko skorije vreme možda tu poželeti dodatno svetlo, pa ostavite mesta i za to, ili čak za i dodatni ormarić. Tek kada se potpuno uklopi u ostatak kupatilske opreme ogledalo dobija sjaj koji zaista zaslužuje.

Vrsta ogledala

Ni ne znate koliko različitih vrsta ogledala postoje dok ne krenete da ih tražite. Tu uvek morate da se zapitate šta vama treba. Postoje ogledala sa etažerom koja su vam svakako za preporuku ukoliko tu planirate da odlažete upravo tu neophodne ili zanimljive sitnice koje mogu ulepšati izgled kupatila. Tu su i ogledala sa osvetljenjem, gde vam se nudi i posebna vrsta sa led rasvetom koja izgledaju poprilično moderno i atraktivno, ali i ogledala sa ormarićem, koja su praktična i najčešća opcija ukoliko tražite i izgled i funkcionalnost. U svakom slučaju svako od ovih ogledala ima svojih prednosti, a uvek je na vama da se zapitate da li ste pre za klasiku i funkcionalnost ili za neku malo smeliju varijantu.

Jedno ili možda dva ogledala?

Svi smo navikli na jedno klasično ogledalo iznad lavaboa, ali danas su sve češće moderne duple verzije, u nekim slučajevima i lavaboa, a ponekad samo ogledala. Ukoliko imate poprilično širok lavabo, tu imate dosta prostora da se igrate. Na primer, ukoliko umesto jednog klasičnog ogledala izaberete dva tanja i viša to menja priču potpuno, ogledala čine prostor vizuelno većim i daju mu jednu sasvim novu dimenziju.

Dizajn

Ovde je sve već u potpunosti do vašeg ukusa, da li vam više odgovaraju čiste, ravne ivice bez okvira koje će isticati minimalizam u vašem kupatilu, ili ste pak za oblije, veće i sa dodatnim svetlom varijante za neki malo topliji izgled, to je do vas. Danas postoje brojne neobične varijante ogledala koja su sve popularnija, pa možete izabrati i ona koja nisu tako tipična, kao što su ogledala iz više delova, ili ona koja su nepravilnog oblika i koja će u potpunosti zadiviti svakog ko uđe u vaše kupatilo.

ogledalo za kupatilo sa led rasvetom
ogledalo za kupatilo sa led rasvetom

Kombinacija sa etažerom

Ukoliko ste navikli na ogledala sa etažerom u kupatlu, jer želite da tu odložite najkorisnije stvari u kupatilu ili vam prosto tako potpunije izgleda, onda treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. U poslednje vreme oni su uglavnom napravljeni od stakla, lagano se čiste i ne predstavljaju problem za održavanje, ali i tu treba misliti o veličini i proporcijama. Ne morate uvek ići u skladu sa veličinom ogledala i oblikom, možete se igrati oblicima i uzeti baš suprotne da vidite kako će se uklopiti, pa možda tu dođete do neke zanimljive kombinacije, na kraju krajeva, to je ipak kupatilo koje uređujete po sopstvenom ukusu.

Ormarići sa ogledalom

U pitanju su u suštini viseći elementi koji dolaze u različitim oblicima i veličinama tako da se savršeno uklope u vaš prostor. Mogu imati ogledalo koje je na sredini, a dva ormarića su sa strane ili se prostor može podeliti tako da je ogledalo sa jedne strane, a ormarić sa druge. Kod ogledala koja dolaze sa ormarićem uglavnom je slučaj da dolaze sa svojim svetlom i prekidačem, pa vam to predstavlja smanjenje jednog dodatnog posla i troška. Modela ima raznih, a svakako im je svrha ista da vam rasterete prostor u kupatilu i ušuškaju sve u taj jedan na oko privlačan element.

Obično ogledalo nije samo parče stakla koje visi na zidu, ne ukoliko je posebno, drugačije i nesvakidašnje ono zaista može izgledati kao svojevrsno umetničko delo. Ako čitavom izgledu dodate lični pečat, kao što su okolna dekoracija, zanimljivo osvetljenje ili šta god drugo da vam padne na pamet, samo izborom tog jednog visećeg odraza na zidu promenićete čitav osećaj koji dobijate kada prvi put zakročite u kupatilo. Zato odabri pravog ogledala za vaše kupatilo zaslužuje mnogo više pažnje i posvećenosti, a vratiće vam svakodnevnim odrazom oduševljenja kad uđete u njega.